vrijdag, oktober 4, 2024

Ik heb ADD, en nu?

Wat is ADD eigenlijk? ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat je moeite hebt met je aandacht te vestigen of te behouden. Dit kan lastig zijn op school of werk, maar ook in sociale situaties. Je kunt je bijvoorbeeld snel afleiden of vergeetachtig zijn. Soms kan het voorkomen dat je impulsief gedrag vertoont of snel uitvalt. ADD en nu? Als je denkt dat je hieraan lijdt, is het belangrijk om naar een arts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde psycholoog of psychiatrisch expert.

Wat is ADD?

Er is niet één oorzaak bekend voor ADD. Wel is bekend dat het erfelijk is. Dit wil niet zeggen dat je het per se van je ouders of grootouders hebt geërfd, maar wel dat de kans hiervoor vergroot is. Ook kan het zijn dat je hersenen anders functioneren dan bij iemand die geen ADD heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in de stofwisseling van neurotransmitters (stoffen die signalen doorgeven in de hersenen). Het kan ook zijn dat je een lagere activiteit hebt in bepaalde delen van de hersenen, waardoor je moeilijker kunt focussen en handelen.

Hoe kom ik te weten of ik ADD heb?

Wil je weten of je mogelijk ADD hebt? Er zijn verschillende kenmerken die hierop kunnen wijzen. Zoals eerder genoemd kan het zijn dat je moeite hebt met je aandacht te vestigen en/of te behouden. Je bent vaak afgeleid of vergeetachtig. Ook kan het zijn dat je snel uitvalt of impulsief gedrag vertoont. Dit soort klachten moeten wel chronisch zijn, voor een diagnose van ADD te kunnen stellen. Daarnaast moeten de klachten al vóór het 12e levensjaar zijn begonnen en moeten ze ook in meerdere situaties (bijvoorbeeld thuis, op school of met vrienden) aanwezig zijn. Heb je last van een of twee van deze klachten? Dan ben je niet per se ADD’er. Wel is het belangrijk om naar een arts te gaan, want er kunnen andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Behandeling van ADD

Met deze aandoening kun je levenslang last hebben. Er is geen ‘genezing’, maar wel een behandeling. Deze kan bestaan uit:
–              Medicatie
–              Gedragstherapieën
–              Onderwijs en opvoeding
–              Leefstijladviezen
Allereerst wordt er een diagnose gesteld door een arts of psycholoog. Dit doe je met behulp van vragenlijsten en gesprekken. Vervolgens wordt er bekeken wat de beste behandeling is. Soms volstaat een aanpassing in je leefstijl, zoals voldoende slapen, regelmatig eten en sporten. Ook kan het helpen om dagelijkse taken te structureren met een planning of agenda. In sommige gevallen schrijft de arts medicatie voor, bijvoorbeeld Ritalin® (methylfenidaat). Dit middel helpt je focus te verbeteren en je aandacht spanne te vergroten. Gedragstherapieën zijn er ook, waarbij je leert hoe je beter met ADD kunt omgaan. Zo leer je onder andere beter plannen, prioriteiten stellen en nee zeggen. Het kan helpend zijn om te praten over je aandoening met iemand die hier ervaring mee heeft, bijvoorbeeld in een lotgenotengroep of via e-health. Kortom, ADD is niet erg, maar het kan wel veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Echter, er is wel behandeling mogelijk!

Leven met ADD

Ben jij ook ADD’er? Weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Geen zorgen, je bent niet de enige. Je kunt leren om met je aandoening om te gaan. Zoals eerder genoemd, kan het helpen om dagelijkse taken te structureren met een planning of agenda. Houd bijvoorbeeld bij wanneer je iets moet inleveren of afspraken maakt. Zorg ervoor dat je altijd een pen en papier bij de hand hebt, zodat je eventuele ideeën direct kunt opschrijven. Een andere tip is: probeer één ding tegelijk te doen. Werk dus niet aan twee verschillende projecten tegelijkertijd. Probeer ook regelmatig te sporten of te bewegen, dit helpt je focus te verbeteren en ontspant je lichaam en geest. Wanneer je last hebt van ADD, kan het soms lastig zijn sociale contacten te onderhouden. Toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Ga regelmatig wat drinken of eten met vrienden of familie. Op deze manier blijf je betrokken bij elkaar en voorkom je isolement.

Must Read

Praktische tips voor het kiezen van een Azure Fundamentals opleiding

Als je overweegt om je vaardigheden op het gebied van cloud computing te verbeteren, is een Azure Fundamentals training een uitstekende keuze. Maar hoe...

Voordelen van werken bij handhavingsupport voor jouw loopbaan

Een baan vinden via werkenbijhandhavingsupport.nl kan een slimme zet zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in een loopbaan binnen de handhaving. Deze site biedt...

Waarom gezondheid prioriteit is

Als twintiger sta je aan het begin van een spannend levensavontuur. Dit decennium is cruciaal voor het vormen van gewoonten die je gezondheid op...