maandag, februari 6, 2023

Belangrijk om te weten voordat je aan relatietherapie begint.

Veel stellen die in relatietherapie gaan doen dit pas naar jaren van problemen. Zie zien relatietherapie echt als laatste oplossing voor het probleem. Ze hebben meeste de instelling, een relatie hoort toch van zelf te gaan? Toch is dat zeker niet altijd zo.

In de praktijk zien we vaak dat mensen veel aan een relatie therapeut hebben. Helaas wordt er toch nog te weinig gebruik van gemaakt en meestal ook te laat.

Je kunt relatietherapie zien als een toolbox met psychologische instrumenten en technieken om uiteenlopende relatieproblemen:

inzichtelijk, concreet en meetbaar te maken zodat je er samen – onder begeleiding van een relatietherapeut – praktisch en strategisch aan kunt werken.

Dit klinkt voor de gemiddelde lezer trouwens vast droog en onromantisch. En dat brengt ons direct bij het grootste misverstand over liefdesrelaties: “de liefde moet vanzelf gaan, anders gaat dat ten koste van de magie en de romantiek.” Het romantische idee dat de liefde altijd moet vlammen, saboteert relaties die in de praktijk prima werken.

Vaak begint een relatietherapie-traject met het helder maken van het probleem. De relatietherapeut weet logischerwijs niet precies wat er aan de hand is, dus je moet sowieso verwoorden wat er speelt. Dat is vaak nog knap lastig. Met behulp van stevig doorvragen, registratieopdrachten (turf de komende week eens hoe vaak het probleem speelt) en vragenlijsten breng je samen met je partner in kaart wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Must Read

Op zoek naar leuke persoonlijke cadeaus?

Wie zijn of haar partner eens wil verrassen kan dat het beste doen met een persoonlijk cadeau. Zo’n cadeau wordt doorgaans bijzonder gewaardeerd, vooral...

Ik heb ADD, en nu?

Wat is ADD eigenlijk? ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat je moeite hebt met je aandacht...

Hoeveel geld ben je circa kwijt aan een goede set hardloopkleding?

Als je eenmaal het besluit genomen hebt, om te gaan hardlopen dan komt het moment dat je leuke hardloopkleding mag gaan uitzoeken. Het uitzoeken...